Είναι υγιείς οι φριτέζες αέρα;

Είναι υγιείς οι φριτέζες αέρα;

Περιλαμβάνουμε προϊόντα που πιστεύουμε ότι είναι χρήσιμα για τους αναγνώστες μας. Εάν αγοράσετε μέσω συνδέσμων σε αυτή τη σελίδα, ενδέχεται να κερδίσουμε μια μικρή προμήθεια. Εδώ είναι η διαδικασία μας.

Πολλές πηγές ισχυρίζονται ότι οι Air Fryers προσφέρουν μια υγιεινή εναλλακτική λύση για την κατασκευή τηγανισμένων τροφίμων. Αλλά ποια είναι τα οφέλη και οι κίνδυνοι μαγειρέματος με φριτέζα;

Οι Fryers Air είχαν πρόσφατη αύξηση της δημοτικότητας λόγω της αυξανόμενης συνειδητοποίησης της υγιεινής και της συνεχιζόμενης ζήτησης για τηγανητά τρόφιμα. Οι άνθρωποι στην Αμερική τρώνε περισσότερες πατάτες από οποιοδήποτε άλλο λαχανικό, με το 40 τοις εκατό αυτού του συνόλου να προέρχεται από κατεψυγμένα προϊόντα, όπως τηγανητές πατάτες.

Οι κατασκευαστές της Air Fryers διαφημίζουν αυτή τη συσκευή ως διαδρομή για την κατασκευή και την απόλαυση τηγανισμένων τροφίμων χωρίς τις δυσμενείς επιπτώσεις της υγείας των τροφίμων με το πετρέλαιο. Τα τρόφιμα με τηγανητά αέρα έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά από τα βαθιά τηγανητά τρόφιμα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να είναι πιο υγιεινό.

Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι ανησυχούν για τους πιθανούς κινδύνους για τη χρήση αυτής της νέας μορφής μαγειρέματος, κυρίως λόγω των φόβων για την τοξικότητα και τον καρκίνο. Άλλοι είναι σκεπτικοί σχετικά με τα υποτιθέμενα οφέλη από τα τρόφιμα με τηγανητά αέρα.

Σε αυτό το άρθρο, εξετάζουμε τα οφέλη για την υγεία και τους κινδύνους της χρήσης των φρυγανιστών και τη σύγκριση της τεχνικής με άλλες μεθόδους μαγειρέματος.

air fryers έναντι άλλων μεθόδων μαγειρέματος

Οι κατασκευαστές σχεδίασαν την Air Fryers για να δημιουργήσουν έναν πιο υγιεινό τρόπο για να μαγειρέψουν τα τρόφιμα με βαθιά τηγανητά, να μην αντικαταστήσουν τις παραδοσιακές, υγιεινές μεθόδους παρασκευής τροφίμων, τέτοια ως ψήσιμο και ψησίματα.

Τα βαθιά τηγανητά τρόφιμα τείνουν να περιέχουν πολύ περισσότερο λίπος από τα τρόφιμα που μαγειρεύονται με άλλους τρόπους.

Ενώ 100 γραμμάρια (g) του τηγανισμένου και κακοποιημένου στήθους κοτόπουλου περιέχουν 13,2 g λίπους, σε σύγκριση με μόλις 0,39 g λίπους σε στήθος κοτόπουλου με ψητό φούρνο, πολλοί άνθρωποι προτιμούν τη γεύση και την υφή του τηγανισμένου κοτόπουλου .

Δεδομένου ότι οι φριτέζες αέρα απαιτούν ένα κλάσμα του πετρελαίου που χρειάζονται βαθιές φριτέζες, οι άνθρωποι μπορούν να έχουν ένα πιο υγιεινό γεύμα που έχει παρόμοιες γεύσεις και υφές.

Αυτό είναι επιθυμητό, καθώς η μείωση της πρόσληψης πετρελαίου μπορεί να είναι εξαιρετικά επωφελής για την υγεία ενός ατόμου. Οι επιστήμονες έχουν συνδέσει την πρόσληψη λίπους από το φυτικό έλαιο σε ποικίλες συνθήκες υγείας, συμπεριλαμβανομένων, ενδεικτικά, αυξημένου κινδύνου καρδιακών παθήσεων και υψηλότερων ποσοστών φλεγμονής.

Κανένα από αυτά δεν εγγυάται ότι το κοτόπουλο με τηγανητό αέρα είναι πιο υγιεινό από το ψητό, το ψητό, το αργό μαγειρεμένο ή το παγωμένο κοτόπουλο. Υπάρχουν πολλές άλλες συσκευές ικανές να παρέχουν υγιεινά, νόστιμα τρόφιμα. Απλώς δεν έχουν ως αποτέλεσμα τη τηγανισμένη τραγανή υφή που παρέχουν οι φριτέζες αέρα.

Πώς λειτουργούν οι air fryers;

Οι φριτέζες αέρα εργάζονται κυκλοφορώντας ζεστό αέρα γύρω από ένα είδος τροφίμων για να δημιουργήσουν την ίδια τραγανότητα με τα παραδοσιακά τηγανητά τρόφιμα.

Οι Fryers Air επιτυγχάνουν αυτό, αφαιρώντας τα έλαια υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και υψηλής θερμιδικής από τη διαδικασία μαγειρέματος.

χρησιμοποιώντας μόνο 1 κουταλιά της σούπας λαδιού μαγειρέματος και όχι πολλαπλά κύπελλα, ένα άτομο μπορεί να παράγει παρόμοια αποτελέσματα όπως και με μια βαθιά φριτέζα με ένα κλάσμα του λίπους και των θερμίδων.

Οι ερευνητές δηλώνουν ότι οι φριτέρ αέρα χρησιμοποιούν θερμαινόμενο αέρα που περιέχει λεπτές σταγονίδια πετρελαίου για να βγάλουν την υγρασία από τα τρόφιμα. Το αποτέλεσμα είναι ένα προϊόν που έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με τα τηγανητά τρόφιμα, αν και με σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα λίπους.

Όπως πολλές άλλες μεθόδους μαγειρέματος, η κατεύθυνση του αέρα ενεργοποιεί μια χημική αντίδραση-το φαινόμενο Maillard-που βελτιώνει το χρώμα και τη γεύση των τροφίμων με τηγανητά αέρα.

Οφέλη από τους Air Fryers

Όταν χρησιμοποιούνται σωστά, οι Air Fryers προσφέρουν πολλά υγιεινά οφέλη: Η υψηλότερη πρόσληψη τηγανισμένων τροφίμων έχει άμεσους δεσμούς με υψηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα βαθιά τηγανητά τρόφιμα τείνουν να είναι υψηλά σε λίπος και θερμίδες.

Η μετάβαση από τα τρόφιμα με βαθιά τηγανητά σε τρόφιμα τηγανητά και τη μείωση της τακτικής πρόσληψης ανθυγιεινών ελαίων μπορεί να προάγει την απώλεια βάρους.

Οι φριτέζες αέρα μπορεί να είναι ασφαλέστεροι από τα βαθιά fryers

Deep-Frying Foods περιλαμβάνει τη θέρμανση ενός μεγάλου δοχείου γεμάτο λάδι κλιμακωτή. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει κίνδυνο ασφάλειας. Ενώ οι φριτέζες αέρα ζεσταίνονται, δεν υπάρχει κίνδυνος να χυθεί, να εκτοξεύσει ή να αγγίξει τυχαία το καυτό λάδι. Οι άνθρωποι πρέπει να χρησιμοποιούν προσεκτικά μηχανήματα τηγανίσματος και να ακολουθούν οδηγίες για να εξασφαλίσουν την ασφάλεια.

Οι φριτέζοι αέρα μειώνουν τον κίνδυνο σχηματισμού τοξικού ακρυλαμιδίου

τηγανίσματος σε λάδι μπορεί να προκαλέσει αναπτυσσόμενες επικίνδυνες ενώσεις, όπως το ακρυλαμίδιο. Αυτή η ένωση σχηματίζεται σε ορισμένα τρόφιμα κατά τη διάρκεια μεθόδων μαγειρικής υψηλής θερμοκρασίας, όπως το βαθύ τηγάνισμα.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο, το ακρυλαμίδιο μπορεί να έχει συνδέσμους με την ανάπτυξη ορισμένων καρκίνων, συμπεριλαμβανομένων του ενδομητρίου, των ωοθηκικών, των παγκρεατικών, του μαστού και του οισοφαγικού καρκίνου. Πρόσθετες μελέτες έχουν επίσης προτείνει μια σύνδεση μεταξύ διαιτητικών ακρυλαμιδίων και καρκίνων νεφρών, ενδομητρίου ή ωοθηκών, αν και τα αποτελέσματα είναι αβέβαια.

Με τη μετάβαση στο τηγάνισμα του αέρα, οι άνθρωποι μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο να έχουν ακρυλαμίδιο στο φαγητό τους.

Η κοπή των βαθύ τηγανισμένων τροφίμων μειώνει τον κίνδυνο ασθένειας

μαγείρεμα με λάδι και η κατανάλωση παραδοσιακών τηγανισμένων τροφίμων έχει τακτικά συνδέσμους σε πολλές δυσμενείς συνθήκες υγείας. Η αντικατάσταση του βαθύ τηγάνισμα με άλλες μεθόδους μαγειρέματος μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ενός ατόμου για αυτές τις επιπλοκές.

Ανεπιθύμητες ενέργειες των φρυγανιστών

Ενώ οι φριτέρ αέρα έχουν τα οφέλη τους, έχουν επίσης τη δική τους μοναδική συλλογή ανεπιθύμητων ενεργειών, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, των ακόλουθων:

< H3> Το FRANIE AIR δεν εγγυάται μια υγιεινή διατροφή

Ενώ οι φριτέζες αέρα είναι σε θέση να παρέχουν πιο υγιεινές επιλογές τροφίμων από ό, τι οι βαθιές φριτέζες, η περιορίζοντας τη τηγανισμένη πρόσληψη τροφίμων που μπορεί να ωφελήσει σημαντικά την υγεία ενός ατόμου.

Απλώς αντικαθιστώντας όλα τα βαθιά τηγανητά τρόφιμα με τρόφιμα τηγανητά με αέρα σε καμία περίπτωση δεν εγγυάται μια υγιεινή διατροφή.

Για βέλτιστη υγεία, οι άνθρωποι πρέπει να επικεντρωθούν σε μια δίαιτα γεμάτη με λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως και άπαχο πρωτεΐνη.

Το τηγάνισμα αέρα μπορεί να δημιουργήσει άλλες επιβλαβείς ενώσεις

Ενώ οι φριτέζοι αέρα μειώνουν την πιθανότητα σχηματισμού ακρυλαμιδίου, θα μπορούσαν ακόμα να σχηματίσουν άλλες δυνητικά επιβλαβείς ενώσεις.

Όχι μόνο το τηγάνισμα του αέρα εξακολουθεί να διατρέχει τον κίνδυνο δημιουργίας ακρυλαμίδων, αλλά οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες και οι ετεροκυκλικές αμίνες μπορούν να προκύψουν από όλα τα υψηλής θερμοκρασίας με το κρέας.

Αυτές οι ενώσεις έχουν συσχετισμούς με κίνδυνο καρκίνου, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου.

Οι επιστήμονες πρέπει να κάνουν πρόσθετες έρευνες για να διευκρινίσουν ακριβώς πώς το τηγάνισμα του αέρα και αυτές οι ενώσεις συσχετίζονται.

Τα τρόφιμα με τηγανητά αέρα δεν είναι εγγυημένα ότι είναι υγιεινά

Οι φριτέζοι αέρα είναι σε θέση να κάνουν τρόφιμα που είναι πιο υγιεινά από τα βαθιά τηγανητά τρόφιμα, αλλά να έχετε κατά νου ότι τα τηγανητά τρόφιμα εξακολουθούν να τηγανητά τρόφιμα . Όταν μαγειρεύετε υπερβολικά με το πετρέλαιο, θα υπάρχουν πάντα σχετικές επιπτώσεις στην υγεία.

Περίληψη

Η έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις των τροφίμων με τηγανητά αέρα είναι επί του παρόντος περιορισμένη, αλλά οι εμπειρογνώμονες συνιστούσαν γενικά ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να περιορίσουν την πρόσληψη τηγανισμένων τροφίμων εν γένει.

Ακριβώς επειδή κάποιος έχει μαγειρέψει φαγητό σε φριτέζα, δεν σημαίνει ότι είναι πιο υγιεινό από όλα τα άλλα τρόφιμα. Φροντίστε να συμπεριλάβετε άλλες μεθόδους μαγειρέματος σε τακτικές διατροφικές ρουτίνες για βέλτιστη υγεία.

Οι άνθρωποι που ενδιαφέρονται να αγοράσουν μια φριτέζα μπορούν να τα βρουν στα σούπερ μάρκετ ή να επιλέξουν μεταξύ των εμπορικών σημάτων στο διαδίκτυο.

Άλλες επιλογές μαγειρέματος περιλαμβάνουν το ψήσιμο του φούρνου, τη σχάρα, το ψήσιμο και τα πανοραμικά τρόφιμα. Η διατήρηση μιας ποικιλίας τροφίμων και μεθόδων μαγειρέματος θα βοηθήσει τους ανθρώπους να αποκτήσουν μια πιο υγιεινή διατροφή.

  • Διατροφή/δίαιτα
  • Η παχυσαρκία/απώλεια βάρους/γυμναστήριο
  • Ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και ιατρικά περιοδικά και ενώσεις. Αποφεύγουμε τη χρήση τριτογενών αναφορών. Συνδέουμε τις πρωταρχικές πηγές – συμπεριλαμβανομένων των μελετών, των επιστημονικών αναφορών και των στατιστικών στοιχείων – σε κάθε άρθρο και επίσης τις απαριθμούν στο τμήμα πόρων στο κάτω μέρος των άρθρων μας. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο διασφαλίζουμε ότι το περιεχόμενό μας είναι ακριβές και τρέχον διαβάζοντας την πολιτική συντακτικής μας.