egészségesek -e a levegő sütők?

egészségesek -e a levegő sütők?

Olyan termékeket is tartalmazunk, amelyekről úgy gondoljuk, hogy hasznosak az olvasóink számára. Ha ezen az oldalon található linkeken keresztül vásárol, akkor kis jutalékot kereshetünk. Itt van a folyamatunk.

Sok forrás azt állítja, hogy a légsejtők egészséges alternatívát kínálnak a sült ételek készítéséhez. De milyen előnyei és kockázatai vannak a főzéshez egy levegő sütővel? A

légsejtőknek a közelmúltbeli népszerűsége növekedett, mivel egyre növekszik az egészség és a sült ételek iránti igény. Az amerikai emberek több burgonyát esznek, mint bármely más zöldség, ennek az összegnek a 40 % -a fagyasztott termékekből származik, például krumpli.

Air Fryers gyártói ezt a készüléket hirdetik a sült ételek elkészítéséhez és élvezéséhez az olajsült ételek káros egészségügyi hatásai nélkül. A levegő sült ételek alacsonyabb zsírtartalmúak, mint a mélysült ételek, ami azt jelenti, hogy egészségesebbek lehetnek.

Néhány ember azonban aggasztja a főzés ezen új formájának felhasználásának lehetséges egészségügyi kockázatait, elsősorban a toxicitás és a rák félelme miatt; Mások szkeptikusak a levegőben sült ételek állítólagos előnyeivel kapcsolatban.

Ebben a cikkben megvizsgáljuk a levegő sütők használatának egészségügyi előnyeit és kockázatait, és összehasonlítjuk a technikát más főzési módszerekkel.

Lég sütők és egyéb főzési módszerek

A gyártók légsebereket terveztek, hogy egészségesebb módszert hozzanak létre a mélysült ételek főzésére, nem pedig az ételek előkészítésének hagyományos, egészséges módszereinek helyettesítésére. As pörkölés és grillezés.

A mélysült ételek általában sokkal zsírt tartalmaznak, mint más módon főzött ételek.

Míg 100 gramm (g) sült és ütött csirkemell 13,2 g zsírt tartalmaz, szemben a kemencében sült csirkemellben csak 0,39 g zsírt, sok ember inkább a sült csirke ízét és textúráját részesíti előnyben –

Mivel a légsütéses sütőknek az olaj egy töredékére van szükségük, amelyre a mély sütőkre szükségük van, az emberek egészségesebb ételekkel rendelkezhetnek, amelyek hasonló ízekkel és textúrákkal rendelkeznek.

Ez kívánatos, mivel az olajfogyasztás csökkentése rendkívül hasznos lehet az ember egészségére. A tudósok összekapcsolták a növényi olajból származó zsírtartalmat a különféle egészségi állapotokhoz, ideértve, de nem korlátozva a szívbetegség megnövekedett kockázatát és a magasabb gyulladás arányát.

Ez egyik sem garantálja, hogy a levegőben sült csirke egészségesebb, mint a pörkölt, grillezett, lassan főtt vagy serpenyőben lévő csirke. Számos más olyan készülék is létezik, amely egészséges, finom ételeket képes biztosítani. Csak nem eredményezik a sült ropogós textúrát, amelyet a lég sütők nyújtanak.

Hogyan működnek a levegő sütők?

Lég sütők úgy működnek, hogy forró levegőt keringnek egy élelmiszer körül, hogy ugyanolyan ropogósságot hozzanak létre, mint a hagyományos sült ételeknél.

A légző sütők ezt úgy hajtják végre, hogy eltávolítják a magas zsírtartalmú és magas kalóriatartalmú olajokat a főzési folyamatból.

Ha több csésze helyett csak 1 evőkanál főzőolajat használ, egy személy hasonló eredményeket hozhat, mint egy mély sütővel, a zsír és a kalória töredékével.

A kutatók kijelentik, hogy a levegő sütők fűtött levegőt használnak, amely finom olajcseppeket tartalmaz, hogy a nedvességet kivonják az ételekből. Ennek eredményeként egy olyan termék, amely hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, mint a sült ételek, bár lényegesen alacsonyabb zsírtartalmú.

Mint sok más főzési módszer, a levegő-sütés kémiai reakciót vált ki-a Maillard-effektus-, amely javítja a levegőben sült ételek színét és ízét.

A levegő sütők előnyei

Ha megfelelően használják, a levegő sütők számos egészséges előnyt kínálnak:

A levegő sütők használata elősegítheti a fogyást

A sült ételek magasabb bevitele közvetlen kapcsolatokkal rendelkezik, magasabb elhízási kockázattal. Ennek oka az, hogy a mély sült ételek általában magas zsírtartalmúak és kalóriákban vannak.

A mély sült ételekről a levegőben sült ételekre való váltás és az egészségtelen olajok rendszeres bevitelének csökkentése elősegítheti a fogyást.

A levegő sütők biztonságosabbak lehetnek, mint a mély sütők

A mélysütéses ételek magukban foglalják egy nagy tartály melegítését, tele olcsóolajjal. Ez biztonsági kockázatot jelenthet. Amíg a levegő sütők felforrósodnak, nincs kockázata a forró olaj kiömlésének, fröccsenésének vagy véletlenül megérintésének veszélye. Az embereknek gondosan kell használniuk a sütőgépeket, és követniük kell az utasításokat a biztonság biztosítása érdekében.

A levegő sütők csökkentik a toxikus akril -amid képződés kockázatát

Az olajban lévő ételek veszélyes vegyületek kialakulását okozhatják, például az akril -amid. Ez a vegyület bizonyos ételekben alakul ki a nagy hőmérsékletű főzési módszerek, például a mélysütés során.

A rákkutatási Nemzetközi Kutatási Ügynökség szerint az akril -amid kapcsolatokkal rendelkezik egyes rákok kialakulásához, ideértve az endometriumot, a petefészek, a hasnyálmirigy, a mell és a nyelőcső rák kialakulását. További vizsgálatok azt is javasolták, hogy kapcsolatba lépjenek az étrendi akril -amid és a vese, az endometrium vagy a petefészekrák között, bár az eredmények bizonytalanok.

A levegő sültségére váltva az emberek csökkenthetik annak kockázatát, hogy az akrilamid élelmezésükben van.

A mély sült ételek csökkentése csökkenti a betegség kockázatát

Az olajfőzőkkel és a hagyományos sült ételek rendszeres fogyasztása rokonokkal rendelkezik számos káros egészségi állapothoz. A mélysütés helyettesítése más főzési módszerekkel csökkentheti az ember ezen szövődményeinek kockázatát.

A levegő sütők káros hatásai

Míg a lég sütőknek előnyei vannak, saját egyedi káros hatásokkal is rendelkeznek, ideértve, de nem kizárólag a következőkre:

< H3> A levegő sütése nem garantálja az egészséges étrendet

míg a levegő sütők képesek egészségesebb élelmiszer -lehetőségeket biztosítani, mint a mély sütők, a sült élelmiszer -bevitel korlátozása jelentősen előnyös lehet az ember egészségének.

Csak az összes rántott étel cseréje levegő sült ételekkel semmilyen módon nem garantálja az egészséges étrendet.

Az optimális egészség érdekében az embereknek a zöldségekkel, gyümölcsökkel, teljes kiőrlésű gabonafélékkel és sovány fehérjével töltött étrendre kell összpontosítaniuk.

A levegő serpenyője más káros vegyületeket hozhat létre. A

nemcsak a levegőssorlás továbbra is fennáll az akril-amidok kialakulásának kockázatával, hanem a policiklusos aromás szénhidrogének és a heterociklusos aminok eredményeként az összes nagyhőzéses főzésből származhat. A Nemzeti Rák Intézet szerint

Ezeknek a vegyületeknek a rák kockázatával járnak.

A tudósoknak további kutatásokat kell végezniük annak tisztázására, hogy a levegő sütése és ezek a vegyületek hogyan korrelálnak.

A levegő sült ételek nem garantáltak, hogy egészségesek

A levegő sütők képesek egészségesebb ételeket készíteni, mint a mély sült ételek, de ne feledje, hogy a sült ételek még mindig sült ételek – Ha az olajjal túlzottan főzünk, mindig kapcsolódó egészségügyi hatások lesznek.

Összegzés

A levegőben sült élelmiszerek hatásainak kutatása jelenleg korlátozott, de a szakértők általában azt javasolták, hogy az emberek korlátozzák a sült ételek bevitelét általában.

Csak azért, mert valaki ételt főzött egy légsebességben, nem azt jelenti, hogy ez egészségesebb, mint az összes többi étel. Ügyeljen arra, hogy az optimális egészség érdekében a főzés más főzési módszereit is tartalmazza.

Azok az emberek, akik érdeklődnek a légi sütő vásárlása iránt, megtalálhatják őket a szupermarketeknél, vagy választhatnak online márkák között.

Egyéb főzési lehetőségek közé tartozik a sütő pörkölése, a grillezés, a sütés és a serpenyőben lévő ételek. A különféle ételek és főzési módszerek fenntartása segít az embereknek egészségesebb étrend megszerzésében.

  • Táplálkozás/étrend
  • Elhízás/fogyás/fitnesz

Az orvosi hírek ma szigorú beszerzési irányelveket tartalmaznak, és csak a szakértői áttekintett tanulmányokból származnak, Tudományos kutatóintézetek, orvosi folyóiratok és társulások. Kerüljük a tercier referenciák használatát. Összekapcsoljuk az elsődleges forrásokat – beleértve a tanulmányokat, a tudományos referenciákat és a statisztikákat – az egyes cikkekben, és felsoroljuk azokat a cikkek alján található források szakaszban is. Többet megtudhat arról, hogyan biztosítjuk, hogy tartalmunk pontos és aktuális legyen a

szerkesztői politika elolvasásával.